Udgivelsesdag for “Samfundsglæde”

Danmarks førende nyhedsbureau hedder Ritzau og udgør rygraden i landets nyhedsformidling. Enhver redaktionsleder er glad for bureauets lister, der giver et overblik over de vigtigste indtrufne og forventede nyheder. Den 4. oktober 2019 citerede “Ritzau morgenbrief” en leder i dagens udgave af Kristeligt Dagblad: “Det er en anden tone end den frygtsomme, der ofte bruges til at mane undergangsstemning frem, når debatten gælder klodens fremtid.”

Lederen tager afsæt i min bog “Samfundsglæde” og skriver: “Hans pointe er, at uden taknemmelighed og glæde ved alt det, man har, får man ikke kræfterne til at modstå opløsningen og skabe den nødvendige forandring, som gør samfundet mere bæredygtigt og klimavenligt. Den forandring skal være drevet af glæde. … Frygt lammer, mens glæde giver kræfter.” Kristeligt Dagblad bringer i dag også et større interview om at huske at elske samfundet og et uddrag af bogen om “at glæde sig er det samme som at turde blive skuffet”.

“vi har mistet en naturlig stolthed, taknemmelighed og glæde ved alt det i det danske samfund, der fungerer,” skriver Kristeligt Dagblads leder om bogens anliggende.

En enkelt avis nåede at anmelde bogen på udgivelsesdagen: Berlingske, som til gengæld er et af de få større dagblade, der ikke har lavet interviews eller anden omtale af bogen. Anmeldelsen er skrevet af Rune Selsing, som man roligt kan beskrive som højreorienteret. Han er ikke glad for bogen: “Tor Nørretranders’ mange strøtanker om »samfundsglæde« er hverken sjove, oplysende eller særlig relevante.” Konklusionen er at det er en bog uden en samlet idé: »Hvad har Nørretranders egentlig på hjerte? Noget med at lokalsamfund er godt for alt muligt. Fint nok. Så skriv om det.«

En lang række jyske og fynske lokalviser bringer et fællesproduceret interview  under overskriften: “De, der tror, at verden går under, har taget fejl hver eneste gang.”

Foto: Birgitte Carol Heiberg

Foto: Birgitte Carol Heiberg

 

Leave a Reply