Positiv politik, tak!

“Under radaren” er navnet på en blog for et nyt politisk aktivitet, der vil prøve at rejse debat om “den fjerde sektor” – alt det, der hverken er stat, marked eller NGO, men civilsamfund i aktivitet. Det handler om nye veje i det politiske liv og nye måder at tænke samfundet på.

Under radaren har eksisteret i en uge og er meget inspirerende og oplivende. Bag initiativet står en kreds af mennesker omkring tidligere kulturminister Uffe Elbæk.

Men man behøver ikke at være radikal for at blive inviteret indenfor – jeg blev for eksempel bedt om skrive en Prøveballon – en slags kronik – til bloggen. den handler om positiv politik og tager afsæt i min nye bog “Vær nær”.

 

Se den på Under radaren eller læs den her:

Positiv politik, tak!

Vi har brug for positiv politik – forsøg på at skabe et bedre liv og et bedre samfund, ikke bare politik som forsøg på at fjerne problemer og rydde op. Den politiske diskussion i Danmark har gennem de seneste årtier mistet drømmene, visionerne og forestillingen om noget ukendt og bedre. Det er forfaldet til en administrativ budgetøvelse, der går ud på at afskaffe ulykke på den billigst mulige måde.

De vestlige samfund har da også gennem de seneste århundreder haft kolossal succes med at fjerne ulykke fra folks liv – mindre fattigdom, mindre sygdom, mindre nedslidende arbejde, mindre elendighed. Og det er godt. Både marked og stat har bidraget til at mange problemer er blevet mindre.

Mindre ulykke får ikke lykken til at gro

Men vi har også været naive. Vi troede, at mindre ulykke, automatisk betød mere lykke. Men sådan hang det ikke sammen. Mindre ulykke betyder mindre ulykke, og det er godt. Men det er ikke det samme som lykke.

Lykken gror ikke ud af penge, money can’t buy me love. Lykken gror heller ikke ud af statslige reguleringer og ordenshåndhævelse – de fjerner i bedste fald ulykke. Lykken gror et andet sted: Mellem mennesker, der ser hinanden i øjnene og føler tillid, varme, glæde, tilknytning, solidaritet, fællesskab, velvilje, kontakt, hjælpsomhed, engagement, medfølelse, omsorg. Lykke er noget der opstår når vi vil hinanden, frivilligt.

Lykken gror ud af noget, som er helt forskelligt fra det, dansk politik handler om. Den handler om højre eller venstre, mere marked eller mere stat. Men det er slet ikke det vigtigste spørgsmål. Det vigtigste er en helt anden akse: Mere eller mindre civilsamfund.

Det gode samfund handler om den frivillige generøsitet

Civilsamfundet er alt det vi gør med og for hinanden, helt frivilligt, uden at vi får penge for det, uden at loven påbyder os det, uden at vi skal eller bør, men bare fordi vi har lyst. Mellem naboer, i sportsklubber, i kulturlivet, i familien, blandt vennerne, på vejen, i boligkvarteret, i kantinen.

Hver gang vi siger til hinanden – eller i hvert fald kunne have sagt: “Åh, det havde du da ikke behøvet…”, så foreligger der en generøs handling, en lille gave, der er blevet givet. En udveksling, uden at der var varer og penge involveret, uden regler og forordninger. Vi behøvede ikke, vi havde bare lyst.

Det gode samfund handler om det generøse samfund, hvor vi hjælper hinanden fordi vi har lyst. Det civile. Det selvorganiserede.

Det buldrer frem i disse år. Ikke bare internettet og miljøbevidstheden, men også det legende, det sportslige og det spirituelle er områder, hvor folk selv tager fat.

Det er lykkeligt, for det er drømme, der bliver levet ud, visioner om en bedre verden. Det er dem man bliver lykkelig af at skabe. Det er det der fører til et bedre samfund. Og et rigere samfund!

Vi skal leve af at turde

For man skal ikke tage fejl af Danmark er blevet rigt på at turde. Folket krævede de underligste ting, uddannelse for alle, sygdomsbehandling for alle, miljøkvalitet for alle, vedvarende energi for alle – politikerne gik nølende med på det og skabte en statslig efterspørgsel efter udstyr til at drive skoler hospitaler, rensningsanlæg, vindmøller. Erhvervslivet fik et marked og udviklede teknologi, som siden kunne afsættes på verdensmarkedet. En forbløffende stor del af dansk erhvervsliv er udviklet ved at forsyne velfærdsstaten med hjælpeteknologi.

Derfor er det helt afgørende for samfundets økonomiske velbefindende, at der er mennesker der tør slås for en bedre verden. Det er faktisk det vi skal leve af. Dem, der kun tænker på

økonomi, erhvervstilskud og påholdenhed, kører landet i sænk, rent økonomisk.

Danmark skal leve af at skabe grøn teknologi, human teknologi, fødevarefællesskaber i storbyerne, bedre omsorg for de svage, mere horisont i uddannelser og flere udfordringer i naturen til børnene.

 

Vi skal blive glade for at blive rige

Vi skal leve af alt det positive, alt det vi har lyst til. Den negative politik gør os kun fattigere.

Det er et mærkeligt og lidt paradoksalt budskab: Vi skal gøre det sjove, fordi det er det vi bliver rige af. Vi skal ikke prøve på at blive rige, så vi kan blive glade. Vi skal prøve på at blive glade, for så bliver vi rige af det.

Men er det ikke præcis det livet går ud på: Glæde giver succes, mens succes langtfra altid giver glæde. Det fornemme er også, at hvis man går efter at blive glad, bliver man jo glad, selv hvis man ikke blev rig af det.

Så det er bare med at komme i gang.

Fot. Andreas Bergmann

 

Leave a Reply