PH får én på lampen

I dag udkommer Lys! Her er pressemeddelelsen:

Nørretranders og Eliasson giver PH én på lampen

Lyset i vores liv er blevet dårligere. Der er for lidt dagslys i hverdagen, og det kunstige lys er blevet mere tarveligt. Sparepærer lyser uden ordentlige farver; smarte lamper bliver designet til at se godt ud, ikke til at give godt lys fra sig. Det betyder et snigende tab af livskvalitet, som vi ikke lægger mærke til, argumenterer Tor Nørretranders og Olafur Eliasson i deres nye fælles bog, som udkommer søndag den 13. december.

 

Bogen, der hedder ’Lys!’, undersøger lys i livet og liv i lyset. Ideen til værket opstod for flere år siden, da Nørretranders, som er kendt for sin evne til at formidle kompliceret videnskab forståeligt og entusiastisk, skulle købe nye lamper til sit hjem. Han vidste godt, hvordan en flot lampe så ud, men hvad med flot lys? Det gik op for ham, at han var en lysmæssig analfabet, selvom lys er noget af det mest centrale i vores liv; lyset giver vores omgivelser form og farve, lys former vores humør, lys definerer vores døgn, lys påvirker vores humør, og lys frigør ilt igennem fotosyntesen – lys er vores liv.

 

Bogen består af tre hovedstrøg, der beskæftiger sig med lys på forskellige niveauer; en teknisk-videnskabelig hovedtekst af Tor Nørretranders, uddrag fra en række samtaler mellem Olafur Eliasson og Nørretranders samt en billedside med en række af Eliassons værker, der til sammen skaber en visuel fortælling om lys.

PH lys (Ole Roos, DK, 1964)

PH lys (Ole Roos, DK, 1964)

En PH-lampe er som skydækket på en gråvejrsdag

I bogens videnskabelige hovedtekst, går Nørretranders systematisk til spørgsmålene, hvad er godt lys, og hvordan kan vi få bedre lys i vores liv? Glødepæren er af energimæssige årsager blevet erstattet med sparepæren, hvis lys dog på alle måder må siges at være dårligt, så hvor skal vi gå hen herfra? Bogen peger på, at LED-lamperne har et interessant potentiale, men at dette er langt fra indfriet.

 

Både Nørretranders og Eliasson tager desuden et opgør med den danske romantisering af PH-lampen, som skaber et diffust og gråvejrsagtigt lys ved at skjule lyskilden.

 

“Lampen animerede ikke lyset. Med en lampe kunne man oplyse hele rummet, og der var ingen skygger, ingen konturer, og der var ingen ting, det var bare sådan fladt og flødeagtigt – sovs og kartofler-agtigt. ” – Olafur Eliasson i samtale om PH-lampens belysning.

 

“Jeg har været chokeret over at opdage hvor dårligt de lyser. PH-traditionen har også givet mig en helt forkert lysfilosofisk opdragelse” – Tor Nørretranders i samtale med Olafur Eliasson.

 

Bogen beretter, at lamperne stammer fra en tid, hvor glødelampens tråd lyste brutalt gennem en klar pære, som det derfor handlede om at skjule og få af vejen. Derfor er PH-lampen et sindrigt mønster af skærme inden i skærme, som tillader lyset at komme ud uden at man kan se lyskilden. Netop derfor bliver lyset skyggeløst. En PH-lampe er som skydækket på en gråvejrsdag.

 

I bogens samtalekapitler, bliver lysets mere eksistentielle og personlige betydning belyst i et sammenspil mellem Eliassons kunstnerisk-visuelle perspektiv og Nørretranders mere videnskabelige tilgang.

 

‘Lys!’ indeholder ikke bare tanker, analyser og underskønne billeder. Bogen rummer også en lang række konkrete redskaber til, hvordan man selv kan få bedre lys i sit liv såvel som liv i sit lys. Det gælder alt fra, hvilke ting, man skal være opmærksomme på, når man køber en ny lyspære til, hvordan man selv bygger instrumenter, som kan måle lysets kvalitet.

Bagside

“Lys! Om lys i livet og liv i lyset”

“Light! On light in life and the life in light”

204 sider i fire farver.

70 farveillustrationer fra Olafur Eliassons verden samt 10 øvrige fotos og tegninger.

Forlaget Tor.dk

300 kr. inkl. moms.

Klik på Butik i menuen eller gå direkte til shop.tor.dk

 

IMG_0682

Leave a Reply