Silketryk på pap

Vær nær er en bog med et omslag af pap. På omslaget er titlen trykt med en fed, cremet middelhavsblå sværtning. Hvad går det ud på?

Pappet fortæller at det er en nøgtern bog, ikke en glitterbog. Det handler om nærvær, ikke om pral.

Silketryk – også kaldet serigrafi – er en gammel trykteknik, som giver dybere farvelægning end det moderne offset. Bogstaverne, som i øvrigt er håndtegnede af bogens grafiker Camilla Jørgensen fra Trefold, står stofligt plantet på pappet.

Tilsammen skaber det nøgterne pap og det lækre silketryk en meget stoflig fortælling om at være lige der hvor man er.            

       

Pappet har den sjove egenskab at ikke to eksemplarer af bogen er ens. Pappet består af små stumper genbrugspap, som aldrig bliver ens. Derfor har hvert eksemplar af bogen sit særlige mønster i pappet. Hver bog er et unika. Enestående og som ingen anden – aldrig før set. Præcis som et menneske, der læser i en bog.

Ditte Menneskebarn, for eksempel.

Som Martin Andersen Nexø så vidunderligt beskrev det unikke i Ditte Menneskebarn:

“Hvert sekund fødes der en menneskesjæl til verden. Et nyt lys tændes, en stjerne der måske skal brænde usædvanlig smukt, der i al fald har sit eget, aldrig sete spektrum. Intet menneske er en gentagelse af andre eller skal nogensinde selv gentages, hvert nyt væsen ligner de kometer, der kun én gang i al evighed rører Jordens bane og en stakket tid drager deres lysende vej henover den –en fosforesceren mellem to evigheder af mørke.”

Det er sådan cirka dét, pappet betyder … cirka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *