Festdag for fysikken

Mandag er en stor dag for dansk fysik. Efter årtiers fornægtelse af de kolossale nybrud, der er sket i forståelsen af grundlaget for kvantemekanikken, får en af hovedaktørerne i den debat om kvantefysikken, der har fundet sted gennem de sidste årtier, den franske fysiker Alain Aspect, mandag overrakt Niels Bohr Medaljen af Dronning Margrethe.

Alain Aspect

Det er en meget stor begivenhed, fordi dansk fysik establisment i mange år nægtede at tage debatten om Niels Bohrs tolkning af kvantemanikken alvorligt. Der var ikke noget at diskutere, mente man. Aspects forøg fra 1982 blev afvist som trivielt.

Jeg fik det selv fornægtelsen at føle, fordi jeg i 1982 — som den første i verden — publicerede Aspects forsøgsresultat i Dagbladet Information, hvor jeg dengang arbejdede. Siden mødte jeg meget modstand på Niels Bohr Institutet mod min bog “Det udelelige”, der har Aspect forsøget som hovedomdrejningspunkt.

 

Det er derfor meget glædelig og klædeligt at Alain Aspect nu endelig bliver taget alvorligt med en den enormt prestigiøse Niels Bohr meddalje.

Mere om baggrunden i en artikel i Dagbladet Information i dag. Meget mere om baggrunden i bogen “Det udelelige” fra 1985 og opfølgning i bøger som “At tro på at tro”, 2003, “Einstein, Einstein”, 2005 og “Civilisation 2.0”, 2007.

 

One thought on “Festdag for fysikken

Leave a Reply